Káně lesní (Buteo buteo)

Autor: Tom Lexís | 16.12.2009 20:35 | 0 komentářů | Přečteno: 1774 krát

„Vijé, vijé, vijé“ To je mňoukavý hlas, který vydává středně velký (57 cm) a poměrně těžký (0,55-1,2 kg) dravec s krátkým ocasem a křídly s rozpětím až 130 cm. Jeho zbarvení je velmi různé, od tmavě hnědé až po téměř bílou. Většina kání má bíle zbarvenou hlavu, břicho a spodní stranu křídel. Káni lesní je možné zahlédnou v Asii severně od Himaláje, na Azorských, Kanárských či Kapverdských ostrovech, v Japonsku nebo v Evropě. V České republice patří k nejhojnějším dravým ptákům. Přednostně osidluje krajiny, kde se střídají louky a pastviny s úseky lesa. Hnízdí a odpočívá pouze na stromech. Tento dravec se především živý drobnými hlodavci, ještěrkami, hady ptačími mláďaty a hmyzem, ale v nouzi se spokojí i s mršinou. Hnízda mohou mít až 80 cm v průměru. Většinou koncem dubna klade samice 2-3 bělavá nebo hnědočerveně mramorovaná vajíčka. Na hnízdě se střídají oba rodiče. Za 30-35 dní se líhnou vidící mláďata s bílým prachovým peřím. V prvních dnech krmí samici i s mláďaty samec. Jakmile mláďatům začne růst konturové peří, loví potravu i samice. Asi po 40 dnech života (koncem července) jsou mláďata vzletná. V srpnu opouštějí hnízdo definitivně, rodina se rozpadá a ptáci postupně odlétají na jih. Staří ptáci neodlétají a zimu tráví v hnízdě, bohužel někteří zimu nepřečkají a zahynou. Průměrná délka života káně lesní je 25 let, ale roční úmrtnost je 19%, proto je káně chráněná. Počet kání lesních je ovlivněno hlodavci, ne naopak jak si někteří lidé myslí.

Hodnocení: 2.1/5 (30 hlasů)

Komentáře (0)

Přidat komentář

Odeslání komentáře
Pro tučné písmo použijte [B]text[/B] pro kurzívu [I]text[/I]
Smajlíci: :-) ;-) :-( :-D :-! 8-) :-/ *WALL* *ROFL* *LOL* *YES*

© Copyright 2008 - 2010 Portik.cz - all rights reserved, realizace Live trading, s.r.o.
Nezodpovídá za kvalitu, zdroj a prává všech uveřejněních referátů !