Medvěd Grizzly

Autor: Tom Lexís | 11.12.2009 17:29 | 0 komentářů | Přečteno: 1322 krát

Tělesné rozměry
Výška: ve stoje až 2 m
Hmotnost: 150-300 kg
Tlapy jsou velmi široké, s nezatažitelnými drápy. Kromě chůze k lovu ryb a k obraně.

Potrava
Medvěd grizzly je všežravec, jeho potravu tvoří hlízy, lesní plody, ořechy, med, ryby, hmyz a jeho larvy, hlodavci, ještěři, velcí savci, mršiny

Rozmnožování
Pohlavní dospělosti dosahuje samec ve 4. roce, samice ve 3. roce života. Obdobím rozmnožování je červen. Délka březosti trvá v rozmezí 180-250 dní, poté samice rodí obvykle 2 mláďata

Zajímavosti
Podle posledních údajů žije v Kanadě a na Aljašce 5000 medvědů grizzly, v USA pak méně než 300. Pro srovnání - začátkem minulého století jich žilo v Severní Americe 80 000-100 000
Ačkoli grizzly na první pohled vypadá neohrabaně, dokáže na vzdálenost 50-100 metrů běžet rychlostí cválajícího koně.
Svému jménu vděčí grizzly za dlouhé chlupy se stříbrnými špičkami, které pokrývají jeho plece a hřbet a dodávají srsti šedý nádech. Anglické „grizzle“ totiž znamená šedá barva.

Hodnocení: 2.4/5 (20 hlasů)

Komentáře (0)

Přidat komentář

Odeslání komentáře
Pro tučné písmo použijte [B]text[/B] pro kurzívu [I]text[/I]
Smajlíci: :-) ;-) :-( :-D :-! 8-) :-/ *WALL* *ROFL* *LOL* *YES*

© Copyright 2008 - 2010 Portik.cz - all rights reserved, realizace Live trading, s.r.o.
Nezodpovídá za kvalitu, zdroj a prává všech uveřejněních referátů !